Nieuws - Update 24 september

Andere locaties

Worden
wie je bent

Maandag is het dan zover, de school gaat verder 'open'! Niemand op school hoeft meer een mondkapje te dragen en de 1,5m-regel is eraf. Dat het allemaal niet meer hoeft, wil niet zeggen dat het niet meer kan. Er zullen vast en zeker nog leerlingen of collega's zijn die het dragen van een mondkapje volhouden, het is aan hen om die persoonlijke keuze te maken. In het algemeen geldt nog steeds het advies om enige afstand ten opzichte van elkaar te houden. 

Vanaf maandag zullen de pauzes ook weer zijn zoals de leerlingen gewend zijn: zij kunnen hun pauze houden op de begane grond, de aula, bovenop de Peanut en op de eerste ring incl. de trappen bij het Studiecentrum. En uiteraard bij mooi weer zoveel mogelijk buiten. Het begint dan echt weer op 'normaal' te lijken. 

Dat de mondkapjes niet meer gedragen hoeven te worden, is voor de meeste leerlingen een zegen. De laatste weken werd het ook steeds lastiger om daarop te handhaven. In de loop der tijd hebben we aardig wat mondkapjes bij de ingang verkocht aan leerlingen die geen kapje hadden. Van dat geld (zal zeker niet genoeg zijn) gaan we de leerlingen en collega's trakteren, zo komt het toch weer bij hen terug en zien we de traktatie als een ritueel einde van het mondkapjestijdperk. Maandag 27 september zullen er tussen 11 uur en 14 uur ijscokarren achter de school staan en kunnen leerlingen én collega's tegen inlevering van een bonnetje een heerlijk schepijsje uitzoeken! De bonnetjes zullen tijdens het 3e uur in de klas uitgedeeld worden.

 

Is corona in het onderwijs daarmee definitief uitgebannen? Nee, zeker niet. We zullen ons gezonde verstand moeten blijven gebruiken. De school is goed geventileerd en dat zal ook in de komende maanden zo blijven, maar we hebben allemaal onze verantwoordelijkheid om bepaalde basisregels in acht te nemen. Twee belangrijke adviezen blijven bestaan:

  1. was vaak en goed je handen
  2. blijf thuis bij klachten, laat je testen door de GGD en kom bij een negatieve uitslag weer naar school. Is de uitslag positief, ga dan thuis in quarantaine.

Voor meer informatie over de aanpak van het coronavirus en het onderwijs, kijk dan op de website van de Rijksoverheid.

Het onderwerp buitenlandreizen is op dit moment zeer actueel. Scholen door heel Nederland maken daarbij verschillende keuzes, wel of niet een reis, wel of niet naar het buitenland. Ook de excursies voor de diverse vakken staan weer hoog op de agenda. Corona blijft hierbij een belangrijke rol spelen. Een museumbezoek of een excursie naar de dierentuin mag, zelfs zonder coronatoegangsbewijs. Op weg daar naar toe zullen de deelnemers in de bus echter wel weer een mondkapje moeten dragen. Dat zijn regels die wij niet bedenken, maar de busmaatschappij of de overheid die dit vervoer als OV beschouwt. Wil een vakgroep naar een theater met de leerlingen, dat ligt alweer lastiger. Daarvoor is een coronatoegangsbewijs nodig om binnen te komen, heeft een leerling dat niet, dan heeft het geen zin om mee te gaan en wordt er een alternatief programma in school aangeboden.

De buitenlandreizen voor de voorexamenklassen liggen nog complexer. De regels kunnen per land verschillen en daarmee ook de verantwoordelijkheid van de begeleiders. Heeft een leerling geen coronatoegangsbewijs, dan is het nog maar de vraag en afhankelijk van het programma en verblijf of de leerling meekan. Om meer duidelijkheid te krijgen, zullen we op korte termijn een enquête doen uitgaan naar leerlingen en ouders van de voorexamenklassen en collega's zodat we een reële inschatting kunnen maken over de bereidheid om mee te gaan, de bereidheid om een coronatoegangsbewijs te bemachtigen en welke reis wel of niet door kan gaan. Deze enquête zal anoniem worden afgenomen.

 

Ook op het gebied van NPO is er de afgelopen week weer veel gebeurd. Veel leerlingen maken ondertussen gebruik van de mogelijkheden van studiebegeleiding en bijlessen. En ook de extra activiteiten komen op gang. Gisteren zijn 50 leerlingen gestart met bandcoaching en ook de theatergroep is begonnen. Met de organisatie van de andere activiteiten waarvoor leerlingen animo aangegeven hebben, is een groep van enthousiaste leerlingen aan de slag. Komende woensdag 29 september is er om 16.30 uur weer een digitaal NPO-spreekuur voor leerlingen en ouders. Voor alle ontwikkelingen, de agenda en eventuele vragen verwijzen we graag door naar de website: npo.fioretti.nl.

Het is weer weekend, met mooi weer en een bijzondere zaterdag voor de boeg. Geniet van het weekend!

 

 

Met vriendelijke groet,

Rob de Kleijn