gymnasium | atheneum | havo | mavo

Lisse

Cultuurklas

Wie op onze locatie graag iets extra's wil doen, kan meedoen aan een profielklas. De lessen worden gegeven op vrijdagmiddag het 6e en 7e uur.

Zit je in een Mavo-, Mavo/Havo- of Havo/Vwo-brugklas en kies je een profiel, dan krijg je alle reguliere vakken behalve het vak Nieuwe Media (één uur per week). In plaats hiervan krijg je twee uur les in het door jou gekozen profiel. In totaal krijg je daardoor 33 uur per week les i.p.v. 32. Zit je in de Gymnasiumklas en volg je een profiel, dan komen de profiellessen er bovenop. Je urentotaal per week komt daarmee op 34. Eén van de profielklassen is de cultuurklas. Alle leerlingen uit de diverse brugklassen, die voor dit profiel gekozen hebben, zitten op dat moment samen in een klas.

Het programma van de cultuurklas is samengesteld vanuit een brede aanpak. Dit betekent dat het niet een specifieke musicalklas is, of een muziekklas, of dat je alleen extra gaat tekenen. Het betekent wel dat er verschillende disciplines aan bod komen, zoals beeldende vorming, muziek, fashion en nog veel meer. Als leerling van de cultuurklas krijg je een dummie. Hierin maak je opdrachtjes. Je kunt het ook als een soort cultuurdagboek gebruiken. Op deze manier ontstaat een overzicht van wat je geleerd en gedaan hebt.

Het brugklasjaar is opgebouwd uit een aantal projecten. Per leerjaar passen we dit aan naar de behoefte van de groep. Een kleine greep uit de projecten waar we dit jaar mee bezig zijn:

Project 1

Stop Motion

Je kiest in tweetallen een lied waarvan jullie de songtekst uitwerken d.m.v. tekeningen, maar ook knip en plakwerk vanuit tijdschriften etc. De gemaakte woorden worden gefotografeerd in onze fotostudio's. Deze foto's gaan we daarna bijwerken en editen tot een mooi stop motion filmpje.

Project 2

Trash Fashion

Mode maken van afval. Vuilniszakken, theezakje, oude sokken, papier en nog veel meer materialen worden gebruikt om kleding van te maken die je daarna zelf ook aan hebt tijdens de fotoshoot.

Project 3

Druk technieken

Na een uitstapje naar het Escher museum gaan de leerlingen aan de slag met diverse druktechnieken. Ze ontwerpen eerst iets wat ze daarna op bijvoorbeeld textiel gaan bedrukken.

Project 4

Muziek & Dans

Dit blok kunnen de leerlingen de keuze maken tussen muziek maken of dansen. De twee groepen gaan tegelijkertijd werken aan hetzelfde lied. De ene groep zal dit tijdens de eindpresentatie live spelen en de andere groep studeert o.l.v. een dansdocent een dans in op dit nummer en danst tijdens de eindpresentatie op live muziek.

Naast de lessen gaan we twee keer per jaar op excursie naar een concert en een museum.

Wil je zien wat we zoal doen bij cultuurklas kijk dan eens op onze blog:

cultuurklasfioretti.blogspot.nl

Aan het einde van het schooljaar komt alles wat je geleerd en gedaan hebt bij elkaar in een eindvoorstelling. Hierbij zijn je ouders, familieleden en bekenden natuurlijk van harte welkom.

Toelating tot de cultuurklas: in principe kan elke leerling die er zin in heeft geplaatst worden in de cultuurklas. Enthousiasme en motivatie hiervoor zijn belangrijker dan kennis en vaardigheden. Vóór de zomervakantie organiseren we een kennismakingsmiddag voor alle nieuwe brugklasleerlingen. Heb je een profiel gekozen, dan krijg je ook een uitnodiging om alvast kennis te maken met je cultuurklasgenoten en docenten. Je neemt tijdens die bijeenkomst iets mee, wat iets zegt over jouw kunstzinnige of culturele interesse. Dit kan een muziekinstrument zijn waarop je iets speelt, maar ook een schilderij, boetseerwerk, een zelfgeschreven toneelstukje etc.

Ook in klas 2 en 3 kun je opnieuw deelnemen aan de cultuurklas. Het accent ligt dan op beeldend.

Voor deelname aan de cultuurklas wordt een bijdrage van ongeveer € 170,- gevraagd.

Nieuws Leerlingen