Artikelen nieuwsbrief - Schermtijd

Andere locaties

Worden
wie je bent

Schermtijd

Er is heel veel leuks aan het gebruik van grote en kleine schermen. Er kunnen ook dingen mis gaan; die vallen uiteen in twee categorieën: tijd en inhoud. In dit artikel gaat het alleen over tijd. Jongeren besteden veel, soms heel veel, tijd aan bezigheden op een scherms. Maar er zijn ook jongeren die aangeven dat hun ouders onophoudelijk met hun mobiel bezig zijn.
Om te bezien of iets een probleem is of niet moet je een aantal zaken definiëren:

Schermen en schermpjes
Onder schermen verstaan we alle zogenaamde devices: PC, laptop, tablet, notebook, smartphone, mobieltje en tv.

Schermtijd
Schermtijd is alle tijd die iemand besteedt aan deze devices, anders dan voor (huis-)werk. Voorbeelden hiervan zijn What’s App, Facebook, Instagram, You Tube, Google, gamen, maar ook Netflix hoort daarbij.
Er is nog geen wetenschappelijk onderzoek dat aangeeft hoeveel tijd je ‘veilig’ of ‘gezond’ aan schermpjes kunt besteden dus een objectief oordeel daarover is er nog niet.
Leerlingen in het 4e jaar van het Voortgezet Onderwijs schatten zelf in dat ze tussen de 5 en 10 uur per dag aan schermtijd besteden. Als je hen er naar vraagt geven zij zelf aan dat ze denken dat 2 a 3 uur per dag een gezonde hoeveelheid is.
Het is duidelijk dat als jongeren hier veel tijd besteden dat dat ten koste gaat van andere belangrijke zaken zoals huiswerk, sport, familie, buiten zijn, enz.

Alle vormen van recreatief schermgebruik zijn er op gericht om u of uw kind er zo lang mogelijk mee bezig te laten zijn. De verleiding is sterk en de druk is groot. Jongeren geven zelf aan dat ze weten dat ze (veel te) veel tijd besteden aan deze dingen. Ze geven ook aan dat het hen zelf niet lukt dat te matigen. Eigenlijk vragen ze indirect dus “Help me daarmee”! Dat vragen ze aan de volwassenen in hun omgeving; eigenlijk vooral aan u, als ouder, maar ook aan de school.

De belangrijkste tips waarmee u ze als ouder kunt helpen is om ze te helpen hun tijd in te delen :
* Prioriteiten stellen: huiswerk en bewegen zijn belangrijker dan schermpjes.
* Stel een maximale schermtijd in. 2 a 3 uur per dag lijkt ons een mooie hoeveelheid.
* Zie erop toe en verbind er desnoods een consequentie aan.

N.B.
Hoewel ze er indirect zelf om vragen zullen ze u heus niet bedanken als u het gebruik beperkt: een puber protesteert! Dat is (min of meer) inherent aan de leeftijd.
Voldoende slaap (8 a 9 uur) is essentieel voor een puber. Het langdurig en vooral het ’s avonds turen op schermpjes heeft een nadelige invloed op de slaap! 

Pel van Hattum
PZJ/ Gezondheidsbevordering
GGD Hollands Midden