Uitleg LOB (Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding)
Het doel van LOB op het Fioretti College Hillegom is leerlingen te steunen in hun keuzeproces voor een toekomstige vervolgopleiding en plek op de arbeidsmarkt en hen als individu van betekenis te kunnen laten zijn voor de maatschappij. Om de juiste loopbaankeuzes te maken, is van belang dat leerlingen hun eigen talenten en valkuilen zien, goed zicht hebben op beroepen en vervolgopleidingen en leren kiezen.
Opzet van LOB Programma Fioretti Hillegom: Het gaat bij LOB om een proces van leren kiezen en niet om reproduceerbare kennis en vaardigheden. Je kunt geen cijfer geven aan het maken van keuzes. Goede en slechte keuzes bestaan niet, want ze zijn beide belangrijk voor het loopbaanproces. Binnen Fioretti College Hillegom vinden wij het van belang dat elke leerlingen een loopbaandossier opstelt, de leerling moet hier zijn ervaringen, afspraken, acties e.d. vastleggen. Dit gebeurt in overleg met zijn/haar coach, maar de leerling is aan zet.
Competenties: Elke leerling bekijkt aan de hand van loopbaancompetenties wat hij kan en wil en hoe dit omgezet kan worden in een beroep of opleiding.
Rol van de leerling: elke leerling maakt zijn/haar eigen keuzen en beleeft ervaringen op zijn/haar manier. Dit betekent dat LOB er voor elke leerling anders uit zal zien. De ene leerling weet in de wieg al wat hij wil worden, de andere ontdekt dit later. De leerling zal in leerjaar 1 en 2 gaan oriënteren op het profiel wat hij/zij wil gaan kiezen en examen in wil gaan doen. Hij/zij zal zijn keuzes beargumenteren en kiest onder begeleiding (coach/docententeam) zijn/haar profiel). In leerjaar 3 begint de leerling aan haar/zijn examendossier in het gekozen profiel.
Rol van de Coach: De vorming van het loopbaandossier draait volledig om het voeren van loopbaangesprekken, deze worden gevoerd door de coach en zullen op vaste momenten in het rooster plaatsvinden. In een loopbaangesprek kunnen een of meer loopbaancompetenties aan de orde komen. Dit hangt af van het doel en het verloop van het gesprek. LOB moet breed in de teams gedragen worden, elk lid van het team zal tevens de rol van coach op zich nemen. In ieder geval wordt er in een loopbaangesprek teruggekeken op een concrete ervaring en vooruitgekeken naar een volgende keuze. In een loopbaangesprek is er altijd sprake van reflecteren (terugkijken) en activeren (vooruitkijken).
Rol van de ouders: Wij vinden als school het van groot belang ouders te betrekken bij het LOB traject van hun zoon of dochter. Wij vinden het als school van belang om binnen de concrete LOB-activiteiten de samenwerking met ouders/verzorgers te versterken. Dit kan gebeuren bij de LOB gesprekken, de stage trajecten en bij voorlichting en presentaties op school.