vmbo huizen en mavo-havo huis

Hillegom

Vorig jaar zomer heeft Sigrid Kunnen Lieverse van Stichting Punteburg het Fioretti College locatie Hillegom benaderd met de vraag of ze een timmerafdeling hadden. De stalramen aan de westkast van de stal bleken verrot te zijn en moesten dus nodig vervangen worden......

Kunnen: "Ik wilde het raampje open doen en had toen alleen de klink in mijn handen. De rest lag op de grond. Het hele kozijn brokkelde af. Toen dacht ik bij mezelf: dat redden we niet meer." Het Fioretti college Hillegom reageerde heel positief.

Hulp van het Fioretti College.

Zeven leerlingen uit de eindexamenklas gingen aan de slag onder leiding van instructeur Willem Caspers en onderwijsassistent Piet Kaptein.Deze leerlingen hadden voor het profiel 'gevelopeningen' gekozen. Bankjes en stoelen maken is best aardig, maar het is veel leuker om echt iets te maken waar ze vervolgens nog een goed doel mee helpen. Caspers: "Deze opdracht kwam fantastisch uit. De ramen van vorig jaar staan nog op school, want niemand neemt ze mee naar huis. Deze opdracht sloot prima aan op het bedrijfsleven, iets dat school ook graag wil." Dezelfde jongens hebben voor het Fioretti College ook de voorbereidingen voor een aantal betonnen tafeltennistafels gedaan. De jongens hebben hun examen al gedaan en zijn in afwachting van de uitslag hiervan. Deze is woensdag 12 juni bekend gemaakt. In hun vakantie zijn ze al volop aan het werk, maar kwamen desalniettemin wel allemaal helpen. De 7 oude kozijnen moesten er in ieder geval 's ochtends uit gehaald worden. 's Middags konden dan de nieuwe kozijnen geplaatst worden, met daarin veiligheidsglas.

Vervolgopleiding
De vervolgopleiding die ze gekozen hebben is heel divers: één gaat verder in de bouw, de ander wordt marechaussee, twee gaan er naar het HMC in Amsterdam (opleiding voor hout, meubel en interieur). Weer een ander gaat zich meer richten op machines en gaat zijn opleiding in Leiden volgen. Het zijn allemaal handige jongens en daar is tegenwoordig een groot gebrek aan.

Een flinke verbouwing

Kunnen kijkt tevreden hoe de jongens werken: "We waren al volop bezig met fondsenwerving. De kantine is ook al ruim 30 jaar oud en was nodig aan verbouwing toe. Daar zijn ze nu mee bezig, maar dat wordt door een aannemer gedaan. Dat was te ingrijpend. De vloer is eruit geweest en er is weer opnieuw beton gestort. Op het dak zijn zonnepanelen geplaatst. De gemeente Lisse heeft hiervoor een energie-onderzoek gedaan. De onkosten van de verbouwing en de aanschaf van de panelen komen uit rond de € 85.000,-/ € 90.000,-. Hierbij zit ook een nieuwe keuken, nieuwe inventaris (tafels, stoelen e.d.) en worden de TL-balken vervangen door LED verlichting. Verder dient het hout op de voorgevel nodig vervangen te worden. Het geld is geheel door sponsoring bij elkaar gehaald. Kunnen zelf wil dat 14 september alles klaar is.

Voel je thuis!